Thursday, November 29, 2007

Oude dag





De moeder van een vriend is hoogbejaard en moest tijdens een feestje even rusten, maar ze is nog goed bij de tijd en redt zich nog altijd zelfstandig in haar eigen huis. Natuurlijk is dat geen verdienste, ik vraag me af of (en hoe) ik mijn "oude dag" zal halen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag met een rapport kwam, zal de vraag naar verpleging en verzorging tussen 2006 en 2030 met 34 procent stijgen, terwijl het aantal 65-plussers in die periode met 63 procent toeneemt.

Het SCP stelt verder dat veel ouderen relatief gezond en welvarend zullen zijn op hun oude dag. Ze hebben mogelijkheden om veel zelf te blijven doen. En als ze hulp nodig hebben, regelen ze dat zelf, bijvoorbeeld via particuliere hulp aan huis. Hierdoor zullen volgens het planbureau veel minder mensen naar een verpleeghuis gaan dan de stijging van het aantal ouderen aangeeft, omdat mensen langer in hun eigen huis zullen blijven wonen en dat huis beter zullen kunnen aanpassen aan hun wensen.

Ik ben benieuwd hoe e.e.a. in werkelijkheid zal uitpakken. De toekomst van een verpleeghuis is voor veel ouderen, zoals mijn vader en schoonmoeder, in elk geval een danig verontrustend schrikbeeld.

Bron: Nu.nl

Friday, November 09, 2007

To remember

Door een tip van Rik Suermondt werd ik gewezen op Pedro Meyer, een naam die me in eerste instantie niets zei. Via de bibliotheek van het Nederlands Foto Museum in Rotterdam, vond ik zijn site en las:

Pedro Meyer is one of Mexico's most respected photographers. In 1991, Voyager published Pedro Meyer's ground-breaking CD-ROM, "I Photograph to Remember." It is a narrative work combining 100 black-and-white photographs with a spoken narrative by Pedro Meyer. Meyer tells the story of his parents' struggle with cancer.

Een half uur lang heb ik me geboeid in zijn wereld begeven, ik vond het een erg indrukwekkend verhaal. Er is nog veel meer te lezen en zien op de site, o.a. over dit project tot stand kwam, maar luister nu eerst naar de bewogen woorden en bekijk de ontroerende beelden die Pedro Meyer van zijn ouders heeft gemaakt!