Wednesday, November 19, 2008

COPD levensgevaarlijk!

Vandaag is het Wereld COPD-dag!
Wat is COPD eigenlijk?

Op YouTube vond ik onderstaand campagnefimpje van het Astmafonds, gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Erwin Olaf, die zelf ook COPD heeft!

Ook ik weet sinds afgelopen juli dat ik COPD heb, al heb ik nog nooit van mijn leven gerookt! Hoe dat dan kan? Waarschijnlijk door meeroken, werd er gesteld. Dat vond ik nogal een bewering, maar ja, een andere oorzaak zou ik ook niet weten:

Voor de oorzaak van COPD zijn een aantal risicofactoren te noemen. Ze zijn te verdelen in omgevingsfactoren en erfelijke factoren. Voor de omgevingsfactoren is het roken van sigaretten de belangrijkste factor. Andere factoren zijn passief roken van sigaretten, luchtvervuiling, beroepsgebonden factoren, frequente luchtweginfecties en lagere sociaal-economische status. Voor de erfelijke factoren geldt dat patiënten vaak een verhoogde gevoeligheid voor de luchtwegen hebben (verhoogde bronchiale hyperreactiviteit), man zijn en komt het vooral voor bij 'blanke' patiënten. Een heel zeldzame oorzaak is een tekort aan het enzym α1-antitrypsine.
Bron: Longgeneeskunde

Als kind heb ik tuberculose gehad. Ik heb een aantal jaren in Sanatorium de Klokkenberg in Breda gelegen. Hoewel mijn longen schoon waren, heb ik zelf toch sterk de idee dat het daarvandaan moet komen. Een mens (dit mens) zit nu eenmaal zo in elkaar, dat hij/zij voor alles een verklaring wil hebben, ook als die niet altijd te geven is.



In september, oktober en november 2006 heb ik tijdens een studie-opdracht een poging gedaan om mijn herinneringen aan die tijd boven water te krijgen. Dit is helaas niet gelukt, maar misschien moet ik daar wel blij mee zijn. Mijn gevoelens daaromtrent zijn ietwat tweeslachtig. Laatst bij mijn bezoek aan een van de boekgrrls in Amsterdam kwamen we erachter dat ook zij met tuberculose in een sanatorium heeft gelegen. In tegenstelling tot mijzelf wist ze zich nog van alles te herinneren. Dat was wel een openbaring, hoewel de verhalen die zij erover vertelde, in een totaal andere omgeving hadden plaatsgevonden.

Monday, November 03, 2008

Jonkvrouw Elma



Voor mijn verzameling lezende vrouwen: Elma, één van de boekgrrls, lezend op haar troon in het huis van Hanneke in Amsterdam, tijdens ons boekgrrlsuitje afgelopen zondag.